Pentu Tuhkavuorilta? 

Mietteitäni ja ajatuksiani kasvattamisesta ja mitkä asiat ovat minulle tärkeitä. 


Muutama sananen ja ajatus kasvattamisesta, tavoitteistani ja minulle tärkeistä asioista. Pyrin kasvatuksessani hyväluonteisiin ja terveisiin koiriin, joiden kanssa olisi mukava elää ja olla. Rodunomaisia yksilöitä, luonteen ja terveyden ollessa etusijalla. Toki kauneus tai komeus on mukava lisä, mutta ei mielestäni tärkein asia. Yritän yhdistelmiä miettiessäni katsoa pidemmällekin kuin vain tähän päivään, ja tehdä sellaisia valintoja, että niillä olisi jatkuvuutta myös tulevaisuudessa, toki edellyttäen, että perusasiat, joista jo yllä mainitsinkin, ovat kohdallaan.

En vaadi myöskään kasvattien omistajilta käymistä näyttelyissä tai kokeissa, mutta se mihin todellakin toivon pennunottajien sitoutuvan on, että kasvattini vietäisiin virallisiin terveystarkastuksiin, minusta se on tärkeää tietoa roduistamme, niin kokonaisuutena kuin yksilöinäkin. Lonkkien, kyynärien ja selän rtg-kuvaus sekä polvien ja silmien virallinen tarkastus on minusta jo todella kattava tietopaketti, ja näitä toivoisin kasvateiltanikin tutkittavan. Toki on ihan mukavaa, että jokainen kasvattini myös käväisisi edes kerran virallisessa näyttelyssä, saamassa jonkun arvion ulkomuodostaan ja rakenteestaan, mutta kuten sanottu, tätä enemmän arvostan pennunottajien sitoutumista terveystarkastuksiin. Ne ovat niin tärkeä asia ja vaikka sitä omaa koiraa ei koskaan jalostukseen käytettäisikään, niin pentuesisaruksia ehkä, tai lähisukulaisia, ja kaikki tieto on aina vaan hyväksi ja vain tutkimisella ja avoimuudella voimme rotujamme viedä eteenpäin. 

Erittäin tärkeänä asiana toki arvostan ja toivon kasvateilleni hyviä, luotettavia ja yhteistyökykyisiä koteja. Koteja, joissa on otettu selvää, millainen rotu on lapinporokoira tai welsh corgi pembroke. Nämä molemmat rodut ovat kuitenkin aktiivisia, voimakastahtoisia ja toimintaa kaipaavia rotuja, eivätkä sovi pelkästään sohvan nurkkaan tai pihan perälle yksikseen oleilemaan, liian vähillä aktiviteeteilla saat siitä melko varmasti itsellesi ongelmakoiran. Nämä kaverit tarvitsee liikuntaa ja aktiviteetteja, ja suht itsenäisen ja vahvan luonteensa vuoksi myös järjestelmällisen ja hyvän tapakasvatuksen. Jatkuva harrastaminen tai treenailu eri lajeissa ei ole mitenkään pakollista, mutta toimintaa, mukana olemista ja aktiivista elämää nämä kuitenkin vaatii, ja ulkoiluun ja touhuun ne ovat yleensä valmiita säällä kuin säällä.

Enemmän kuin mielelläni pidän yhteyttä kasvattieni omistajiin ja sijoituskoirien haltijoihin, ja haluan kuulla sekä hyviä, että vähemmän hyviä kuulumisia, ihan kasvattieni koko elämän ajan. Kaikki kasvattieni tulokset, löytyy toki Kennelliiton tietokannasta Koiranetistä, mutta myös kaikki lapinporokoirakasvattini ovat julkisia Lappalaiskoirien upeassa tietokannassa, josta löytyy Kennelliiton virallisten tulosten lisäksi paljon sellaista tietoa, mitä ei Kennelliiton tietokannasta löydy. Alusta asti on ollut itsestäänselvää, että kun tämä tietokanta tulee julkiseksi kaikille, niin omien koirieni ja kasvattieni tiedot on siellä julkisia, nyt ja jatkossa. 

Ensimmäinen pentue Tuhkavuorten kennelnimelle syntyi syksyllä 2004, lunnikoiranartulle "Saana". Lunnikoira ei kuitenkaan tuntunut siinä määrin omalta rodulta, että olisin halunnut jatkaa kasvatusta sen parissa. Lähinnä lunnikoiran terveys ja luonne eivät olleet sitä luokkaa, mitä koiralta loppujen lopuksi toivon ja odotan. Nyt ainakin lapinporokoira sekä welsh corgi pembroke tuntuvat olevan ne minun rotuni, joista haluan oppia koko ajan lisää ja lisää. Ikinähän ei tiedä mitä sitä seuraavaksi elämässä tapahtuu tai mihin sitä hurahtaa.

Pennut syntyvät sisällä rauhallisessa huoneessa, jossa emä saa olla aluksi rauhassa pentujensa kanssa. Kun pennut varttuvat, saavat ne touhuilla ihmisten ja ystävällisten aikuisten koirien kanssa. Pennut saavat myös ulkoilla ja tutkailla maailmaa pihapiirissä. Pentuja ei eristetä mihinkään erillisiin kenneltiloihin, vaan ne saavat kasvaa ja kehittyä erilaisten äänien, ihmisten, toisten koirien ja muiden tavallisten asioiden keskellä.

Pennut luovutetaan rekisteröityinä, tunnistusmerkittyinä, asianmukaisesti madotettuina, ja eläinlääkärin tarkastamina. Mukaan tulee pieni pakkaus ruokaa, jota pentu on täällä synnyinkodissaan tottunut syömään ja hoito-ohjeet, ja liitän pennunostajan ensimmäiseksi vuodeksi rotujärjestöömme hänen niin halutessaan. Käytän Suomen Kennelliiton virallisia kauppa- ja sijoitussopimuksia.